06 mai 2024

Dacia lui Decebal – Ultima frontieră a statalității geto-dacilor

Cel mai cunoscut rege al geto-dacilor este, fără îndoială, Decebal, cel care a devenit celebru în urma eroicelor războaie purtate împotriva lui Traian, împăratul care a dus imperiul Roman la cea mai mare extindere din istoria sa.

Potrivit împăratului Traian, citat câteva secole mai târziu de un alt împărat roman, Iulian Apostatul, geto-dacii au fost, “mai războinici decât oricare dintre oamenii care au trăit cândva”. Cu alte cuvinte, contrar narațiunii neomarxist-progresiste care spune că geto-dacii erau niște oarecare ai antichității, dovezile ne vorbesc despre o cultură înaltă, despre un popor teribil de războinic dar și profund spiritual.

De altfel, nu întâmplător, după cucerierea unei părți din teritoriile ocupate de geto-dacii din nordul Dunării, Împăratul Traian le-a dedicat acestora un uriaș program iconografic, fără comparație în toată istoria Imperiului Roman, cu peste o sută sute de statui impunătoare de daci, în poziții demne, care au decorat Forul lui Traian din Roma și cu o Columnă înaltă de aproape 40 de metri care prezintă, în basoreliefuri elaborate, povestea războaielor geto-dacice.

Astăzi, împreună cu istoricul Adrian Iscru vom vorbi, așadar, despre Dacia lui Decebal – ultima frontieră a statalității geto-dacilor.

Vizionare cu folos!

Emisiunea face parte din ciclul “Convorbirile Dalles”, proiect produs de Centrul Metropolitan de Educație și Cultură Ioan I. Dalles din București.

Alte articole

Înscriere la cursuri