01 iunie 2023

Capodopere ale filmului rus

Capodopere ale filmului rusesc și sovietic

Curs de cultură și educație cinematografică

Modulul va aborda capodopere de impact internațional ale perioadei de aur a cinematografului rus și sovietic, începute cu perioada Dezghețului hrusciovian până la Perestroika lui Gorbaciov (deceniile VI-IX ale secolului trecut), cu marile teme ale epocii: drama de dragoste și război, melodrama, parabola religioasă, filmul de actualitate. Cursurile vor consta din vizionări precedate de o scurtă prelegere, constând în prezentarea filmului, a regizorului, a curentului, încadrarea în epocă și în istoria filmului (~25 min), urmate de o discuție liberă cu publicul după vizionare.

  1. Zboară cocorii, r. Mihail Kalatozov, Mosfilm, 1957, 95 min., dramă de dragoste și război. Palme d’Or la Cannes, 1958. Cu: Tatiana Samoilova, Aleksei Batalov.
  2. Balada soldatului, r. Grigori Ciuhrai, Mosfilm, 1959, 89 min., dramă de dragoste și război. Premiul Special, Premiul pentru cel mai bun film de tineret și Premiul pentru „înaltul umanism și calități artistice excepționale” la Cannes, 1960; Premiile Golden Gate pentru cel mai bun film și Golden Gate pentru cel mai bun regizor la Festivalul de la San Francisco, 1960; Premiul BAFTA, 1961; Premiul David di Donatello, 1960; nominalizat la Oscar pentru cel mai bun scenariu original, 1962; multe premii naționale.
  3. Andrei Rubliov, r. Andrei Tarkovski, Mosfilm, 1966, 165 min., film istoric și religios, meditație despre condiția artistului.
  4. Inalțarea, r. Larisa Șepitko, Mosfilm, dramă de război pe tema sacrificiului și a trădării, parabolă creștină, 1976, 111 min. Cu Boris Plotnikov, Anatoli Solonițîn. Premiat la Festivalul de la Riga – Marele Premiu al Uniunii Cineaștilor; Ursul de Aur, Premiul FIPRESCI, Premiul cinelcuburilor catolice OSIC la Berlin -1977; alte premii naționale și internaționale. Premiat la retrospectivele internaționale de la Berlin în 1990 și în 2010.
  5. Gară pentru doi, r. Eldar Riazanov, Mosfilm, 1984, 141 min., film de dragoste, melodramă.
  6. Curierul, r. Karen Șahnazarov, Mosfilm, 1986, 88 min., film de tineret, melodramă despre dezorientarea și lipsa de idealuri a tineretului epocii Perestroika.

Conferențiar: Elena Dulgheru, critic de film, Dr. în Cinematografie și Media.

Filmele sunt obținute prin amabilitatea Ambasadei Federației Ruse la București, a Centrului Rus de Cultură și Stiință și a Studiourilor Mosfilm.

Elena Dulgheru

Elena Dulgheru este critic de film, eseist, poet, traducător, Doctor în Cinematografie și Media. A abosolvit Facultatea Automatica din Institutul Politehnic București și Facultatea de Film a UNATC. A fost membră a juriului mai multor festivaluri internaționale de film. Este autoare a mai multe cărți despre imaginea sacrului în cinema („Tarkovski. Filmul ca rugăciune”, „De vorbă cu Marina Tarkovskaia”, „Scara raiului în cinema – Kusturica, Tarkovski, Paradjanov”), precum și a două cărți de poezie („Trepte pentru trecerea zării” și „Erotico-Apocaliptica. Poeme din Templul Tatălui”). Este membră a Uniunii Cineaștilor din România și a Federației Internaționale a Criticilor de Film (FIPRESCI).

Înscriere la cursuri